pentru toate comenzile peste 200 Lei

Plateste cu cardul in siguranta prin WSPay - Visa, MasterCard, Maestro

031.229.94.33 sau online@sportvision.ro

si ai extra avantaj de 30 RON

3 rate fără dobândă fără card de credit cu Klarna

Cauta pe site
PRONATIA PICIORULUI: CE SPUNE ȘTIINȚA DESPRE MODUL TĂU DE MERS
PRONATIA PICIORULUI: CE SPUNE ȘTIINȚA DESPRE MODUL TĂU DE MERS
Lifestyle
15.11.2023.
Lifestyle

PRONATIA PICIORULUI: CE SPUNE ȘTIINȚA DESPRE MODUL TĂU DE MERS

15.11.2023.

Pronația piciorului este un subiect nedreptățit, atât printre sportivii amatori, cât și printre cei care se implică în activități sportive ocazional. Haideți să acordăm împreună atenția cuvenită acestui important fenomen biomecanic și să înțelegem mai bine corpul nostru. Mișcarea naturală a picioarelor joacă un rol cheie în felul în care mergem, alergăm și chiar stăm. Am cercetat acest subiect pentru tine, cu intenția de a înțelege știința din spatele pronației piciorului și modul în care aceasta afectează corpul nostru. Poate că în spatele rezultatelor de antrenament nesatisfăcătoare sau a durerilor și leziunilor frecvente se află pronația piciorului.

Mecanica pronației piciorului

Este normal ca articulația gleznei să facă pronație; este o componentă necesară a ciclului de mers. Atunci când facem un pas, piciorul atinge pământul, arcul piciorului coboară ca un amortizor natural pentru a absorbi impactul și a distribui presiunea uniform, iar partea din spate a piciorului se îndoaie spre interior. Această mișcare se numește pronație și permite picioarelor noastre să se adapteze la terenuri diferite, reducând stresul asupra articulațiilor și țesuturilor moi.

Tipuri de pronație

În funcție de unghiul de pronare, există 3 tipuri de mișcare.

  1. Pronație neutră sau normală: piciorul se rostogolește moderat spre interior în timpul mersului sau alergării.
  2. Suprapronație: poate fi ușoară, moderată sau pronunțată, iar primul contact cu suprafața se face cu partea interioară a piciorului.
  3. Supinație sau subpronație: articulația se deplasează spre exterior și primul contact cu suprafața se face pe partea exterioară a piciorului.

Pronația excesivă - atunci când articulația se înclină prea mult spre interior - este cel mai comun caz, iar persoanele care au acest mod de a merge pun mai multă greutate pe partea mediană a piciorului. În schimb, doar un procent mic de oameni “subpronează” (adică supinează), aceștia fiind cei care pun mai multă greutate pe partea exterioară a piciorului. Nu există criterii sau standarde general acceptate referitoare la unghiul care separă tipurile de pronație, dar texte profesionale menționează un unghi de 15 grade.

De ce este importantă pronația?

Atunci când există pronație excesivă, piciorul suferă mai mult șocul, pasul este mai puțin eficient decât în ​​cazul persoanelor care au pronație neutră. Astfel, pronația excesivă poate agrava forma sportivă și poate duce la leziuni. Oamenii de știință și pasionații de sport acordă o mare atenție pronației, lucrând la exerciții eficiente și găsind tehnologii pentru a crea încălțăminte care poate ajuta.

Cum se determină pronația - stilul de mers?

Există mulți oameni care practică sportul de mult timp, dar nu au cunoștințe despre pronație. Este doar o chestiune de stil de mers, adică modul în care piciorul se sprijină pe suprafață. Pronația poate fi analizată folosind diferite metode, de la autoevaluare, care este cea mai puțin fiabilă (analiza uzurii pantofilor sau a amprentelor), prin analiza mersului și sistemul Footscan, care folosește senzori pentru a măsura presiunea asupra piciorului în timpul mersului. Pronația are multiple componente, iar cele mai bune estimări sunt cu siguranță făcute în timp ce te miști, de exemplu, alergând pe banda de alergare. Desigur, îți recomandăm să consulți un expert care are echipamentul și cunoștințele pentru o evaluare precisă.

Corelația dintre pronare și leziuni

Sunt durerile la nivelul picioarelor și genunchilor legate de pronație? Fiecare persoană are o biomecanică unică a piciorului și a corpului. Ceea ce poate cauza probleme de pronție la o persoană nu poate fi valabil pentru alta. Comunitatea științifică a dezbătut mult timp corelația dintre pronația piciorului și riscul de leziuni. Studiile recente sugerează că suprapronația poate crește de fapt probabilitatea anumitor leziuni, în special în rândul alergătorilor. Cu toate acestea, factori precum tehnica de alergare, tipul de încălțăminte și performanța individuală joacă și ei un rol crucial.

Rolul încălțămintei - fac pantofii sport un alergător?

Designerii de pantofi sport specializați sunt în căutarea încălțămintei perfecte care să susțină și să optimizeze pronația piciorului. De la designuri minimalistice la caracteristici avansate de stabilitate, brandurile oferă o selecție care se adresează unei varietăți de nevoi de pronație. Dacă suprapronați, vei alege teniși de alergare mai stabili sau cei cu control crescut al mișcării, dacă pronația este neutră sau subpronezi, vei opta pentru teniși neutri. Pentru cei care se confruntă cu pronație excesivă sau supinație, există încălțăminte cu suport personalizat pentru a corecta alinierea piciorului cu ajutorul elementelor de susținere. Elementele de susținere a piciorului vin într-o varietate de forme, iar scopul lor este de a menține stabilitatea mijlocului piciorului, de a contribui la distribuirea uniformă a presiunii și de a ameliora disconfortul. Brandurile folosesc de obicei ghidaje care susțin piciorul. Anumite modele au spumă cu densitate dublă care au un rol de stabilizare și este plasată în partea centrală a tălpii.

Cum să alegi încălțămintea potrivită

Dacă vrei să evaluezi încălțămintea singur, ar trebui să încerci să o îndoi, să verifici talpa și să evaluezi flexibilitatea părții superioare din spate a pantofilor. Tenișii neutri sunt ușor flexibili în toate părțile tălpii, iar partea din spate a tenișilor este moale, deoarece nu are elemente care să ofere suport suplimentar piciorului. Tenișii proiectați pentru stabilitate suplimentară sunt mai rigizi. Se pot îndoi doar până la o anumită limită, dar nu complet ca cei neutri. Partea din spate a tenișilor care susține călcâiul este mai fermă pentru suport suplimentar, iar talpa are anumite elemente de susținere care contribuie la stabilitate. Tenișii de control al mișcării sunt destul de rigizi, nu se pot îndoi în mijloc și au flexibilitate doar în partea din față a tălpii. Partea din spate care susține călcâiul este extrem de solidă și au elemente de susținere extraordinar de puternice în talpă care împiedică piciorul să se încline spre interior. Poți observa, de asemenea, diferența dintre teniși privind forma tălpii. O talpă dreaptă este caracteristică tenișilor neutri, semi-rotunzi care oferă stabilitate suplimentară și forma rotundă a tenișilor proiectați pentru control suplimentar al mișcării. Observă că nu există reguli stricte, iar unele categorii se pot suprapune (de exemplu, unii teniși adaugă atât stabilitate, cât și control al mișcării), astfel încât aceștia pot să nu se potrivească perfect în această descriere.

Pot tenișii ajuta în caz de suprapronație?

Răspunsul este DA! Există dovezi științifice în acest sens. Există numeroase cauze ale pronației excesive, și, prin urmare, același tip de teniși nu poate ajuta pe toată lumea. Tenișii de control al mișcării pot reduce pronația cu aproximativ 2% și controlează mișcarea picioarelor mai bine decât pantofii cu spumă moale. Alergătorii cu suprapronație care folosesc pantofi standard au un risc mai mare de leziuni decât cei cu un stil de alergare neutru.

Pe măsură ce încheiem povestea pronației piciorului, îți reamintim că complexitatea biomecanicii umane continuă să intrige oamenii de știință, sportivii și designerii. Înțelegerea științei din spatele pronației piciorului ne permite să avem grijă mai bună de corpul nostru și să luăm decizii corecte privind încălțămintea noastră. Așa că, data viitoare când îți legi șireturile și pleci în aventura ta sportivă, gândește-te la dansul intrigant al pronației care se petrece sub picioarele tale și alege modelul potrivit de pantofi sport pentru picioarele tale în magazinul nostru online.

Echipa Sport Vision

Articole asemenatoare

20.
Jan.
Lifestyle
Lista de rezolutii pentru Noul An este gata, dar inca nu te poti organiza? Nu astepta momentul perfect, incepe acum!
12.
Oct.
Lifestyle
Te simti obosit, letargic si simti ca nu ai energie pentru activitatile zilnice?
16.
Sep.
Lifestyle
In acest articol iti vom dezvalui pasii spre dobandirea rezultatelor dorite respectand un plan bine structurat de antrenamente, fara exercitii cardio zilnice.
21.
Jul.
Lifestyle
Temperaturile tropicale nu limitează practicarea sporturilor. Profită de zilele răcoroase și rezervă-ți măcar o oră pe zi pentru o activitate fizic...
05.
Jul.
Lifestyle
Alege unul dintre aceste costume de baie întreg și arată feminin, elegant și grațios pe plajă sau lângă piscină în această vară.
16.
Mar.
Lifestyle
Cea mai noua oferta de brand-uri renumite aduce in atentie tendinte care vor marca perioada urmatoare. Iti prezentam noua noastra colectie.
02.
Mar.
Lifestyle
Ziua internationala a femeii se apropie, iar cu aceasta ocazie va sugeram cadouri originale de 8 martie pe care le gasiti in oferta noastra.
14.
Jan.
Lifestyle
In aceste zile reci de ianuarie, alege incaltaminte si imbracaminte in culori vii si improspateaza-ti outfiturile sportive si pe cele de zi cu zi.
17.
Dec.
Lifestyle
Daca te intrebai ce fel de jachete sunt la moda in aceasta iarna, afla ca nu exista reguli. Ne plac jachetele in toate culorile si modelele si am selectat doar ...